Sivas Dernekleri Dayanışma Platformu (SİDAP) Başkanı ve Şanlift Asansörlerinin Sahibi İşadamı Ömer Şanlı İle Gündemi Değerlendirdik.
1978 yılından bu yana asansör sektöründe faaliyet göstererek iş hayatına devam etmekteyim. İşimi bir aşk ile yapıp kaliteye ve marka olma yolundaki çalışmalarımız tamamlanmış artık ŞANLİFT asansörleri bir marka olarak müşterilerimize Hizmet vermektedir.
Başarının Sırrı Azimli Çalışıp Sadakatli Ve Sabırlı Olmaktır.
Benim hayatım diğer hemşerilerimin yaşmaları gibi tabip ki zorlu süreçler içersinde geçti. Ekmek parası kazanıp çocuklarıma helal lokma yedirebilmek için gece gündüz çalışarak bugünlere gelmeyi başardık. Buğün bu noktaya gelmiş isek bu geçmişimizdeki azim ve çalışkan olmamıza bağlıdır.
Sosyal Hayattan Hiç Kopmadım.
Ben hayatımı 3e böldüm bunlardan birisi işim ikincisi ailem üçüncüsü ise memleketim. Bizler Sivasın o zorlu coğrafyasının yüreği merhamet ve sevgi dolu bir o kadarda vefalı insanların evlatlarıyız. Annem ve babam toplum tarafından sevilir ve sayılır insanlardır.
Bende her fırsatta toplumun içinde olmak için küçük yaşlarda düğün dernek ve sohbetlere katılır büyüklerimin söylediklerini dinlerdim.
Gurbete düşünce bu sohbetlerin ve yetişme tarzımın köy hayatına ve Anadolu hayatına entegreli olması beni memleketime âşık bir insan haline getirdi. Fakat işimiz gücümüz ekmeğimiz ve evlatlarımız bu anakent kentin etkisi altına girmiş maalesef bizlerde burada doyuyorduk. Bu özlem hasretliği sosyal hayatımda dernekler ile aşarak vatanıma ve milletime hizmet etme aşkını da böylelikler yerine getirmiş oluyordum.
Dernekçilik Hayatım Kendi Köyümün Dernek Başkanlığı İle İvme Kazandı.
Hayatımda çok sevdiğim hizmet aşkı tabii ki Sivas ve Sivaslı için oldu. Kendi köyüme hizmet ederek ve kuruculuğunu üstlenerek kendi köyümün (dışkapı derneği)in başkanlığını yaparak sevdiklerime akraba ve eş dost ve hemşerilerime hizmet etme imkânı buldum. Buda benim zaten istediğim tek şeydi ve özlemini hasretini çektiğim memleketimin insanlarına hizmet etmekle içimdeki özlem hasretler bir nebze olsun rahatlatıyordu.
Hedefim Daha Büyük Kitlelere Ulaşıp Sivas Ve Sivaslının Tanıtılmasına Ve Yardımlaşmasına Olanak Sağlamaktı.
Sivaslılar vakfı benim hayallerimin ulaşabileceğim önemli noktalardan bir tanesi gibi idi. Bizim zamanımızda denekçilik önemli ve bir o kadarda saygın bir kurumlardı. Sivaslılar vakfına başkanlık ettiğim dönemle siyasin ve türkiyenin gündemi sıcak ve sürekli değişkenlik göstermekte idi. Ve biz bu zorlu süreçlerin içerisinde tek amacımız örgencilerimize burs ve barınma imkânları sağlamak, sivasın doğal kültür ve geleneklerini aktarmak için organizasyonlar ve etkinlikler düzenlemekti.
Başarılı çalışmalara imza attığımı buradan söylemek isterim. Yıllık gelir payımın eşimden ve sevdiklerimden çaldığım zamanımı maddi ve manevi tüm katkılarımı hemşerilerim için sunmaktan hiç geri kalmadım ve asla tereddüt bile etmedim.
Dernek Ve Vakıflardaki En Büyük Sorun Samimiyetsizliktir.
Bir derneğin vâkıfın çalışması için gerekli olan ekip arkadaşlarını iyi seçmektir. Fakat insanlarımızın gündelik hayatlarındaki sıkıntı ve siyasi ve iktisadi çıkarları ön plana çıkınca, orada menfaat ve çıkarcılık başlıyor. Bu nedenle insanlarda aranan tek şey samimiyet duygusudur.
Sivaslılar bu konuda son yıllarda dernekçilik anlamında başarı yerine başarısız dernekçilik yaparak verim verememektedirler.
Herkesin bir aidiyet duygusunun Olması lazım Bizim toplumuzun temelinde vefa ve cefa ve yardımseverlik vardır bunu kimse ön plana çıkaramıyor. Çünkü dernekler siyasi emeller uğruna kullanılabiliyor.
Sivil toplum kuruluşlarımız zamanın şartlarına göre plan ve projeler yaparak derneklerin vakıfların ve federasyonların önünü açmalıdırlar. Gerçek bir dernekçi ülkesini ve milletini seven kişidir.
Bu söz laftan ibaret kalıyorsa veya birilerinin etkisi altından ve siyasi partilerin misyonuna ters geliyorsa kimse kusura bakmasın hizmet asla vatandaşa gelmez.
Sivas Stk’ları Mutlaka Amacına Uygun Hizmet Etmeli.
Sivaslının % 452şi Başkan Sıfatını kullanıyor. Bir İnsan Dernekte veya bir sivil toplum kuruluşunda görev alsın almasın herhangi bir vasıfa sahip olsun olmasın hemen başkan deniyor. Değerli hemşerilerim. Başkan demek lider demek lider kaç tane Sivaslı var. Bu soruyu şöyle bir düşünelim, hizmet eden varsa önünü açalım hizmete talip olan varsa derneklere yazalım. Sivasın köklü ve şanlı tarihine yakışır yardımseverlik duygusunu paylaşma duygusunu ön plana tutalım. Aksi halde ne bir stk ne bir dernek gerçek hizmeti veremez. Samimiyet şart.
Tüm Okurlarınıza Selamlarımı iletiyorum. Bu röportajdan önemli ölçüde keyif aldım. Sorularınız Önemli açılımlar ve açık sözlülükle cevaplandırılması gerekiyordu. Öylede oldu Teşekkür eder başarılar dilerim
Ömer ŞANLI
HABER RÖPORTAJ
Mutlu YILMAZ